Cuprins
Intro
Doresti ca site-ul tau web sa arate asa in rezultatele cautarii?

In loc de asta?

Ce inseamna Rich Snippets?
Rich Snippets sunt niste fragmente bogate care apar in rezultatele cautarii. Astfel, rezultatele cautarii vizuale vor aparea mai atragatoare, cu informatii suplimentare valoroase afisate alaturi de titlu, descriere si adresa URL. Informatiile suplimentare provin din datele structurate de pe pagina.

Cand apar Rich Snippets?
Fragmentele bogate (Rich Snippets) pot aparea doar pentru paginile cu anumite tipuri de informatii si pot fi limitate in continuare de un tip de dispozitiv.

Care este diferenta dintre fragmentele bogate si rezultatele bogate?
Este posibil sa fi intalnit pana acum termenul „rezultate bogate”, care este adesea folosit in mod interschimbabil cu „fragmente bogate”.
SERP-urile sunt destul de complexe in aceste zile. Uita-te la rezultatele sondajului atunci cand Michael Pecanek (marketer la startup-ul SEO, Ahrefs) a intrebat cum cred oamenii ca se numeste:


Cu siguranta nu exista un consens.
„Lucrul SERP” din imaginea de mai sus se numeste oficial un rezultat bogat interactiv.

… sau este un „rezultat de cautare imbogatit”?

Lipsa de terminologie consistenta a Google nu ajuta cu siguranta aici.
Insa, iata la ce ne-am gandit noi:
- fragmente bogate (Rich Snippets): rezultate de cautare periodice, cu informatii suplimentare afisate alaturi de titlu, fragment descriptiv si URL.
- rezultate bogate: orice tip de rezultat de cautare imbunatatit vizual, cu informatii extrase din date structurate relevante. Fragmentele bogate sunt un tip de rezultat bogat.
- caracteristici SERP. Orice lucru care nu este un rezultat traditional de cautare „link albastru”. Fragmentele, reclamele PPC, casutele de tweet si panourile de cunostinte reprezinta toate tipurile de functii SERP.
Cum imbunatatesc Rich Snippets partea de SEO?
Clasarea ridicata in rezultatele cautarii este excelenta, dar ceea ce ii determina pe oameni sa dea click pe continut este fragmentul (Rich Snippet). Fragmentele bogate te ajuta sa faci paginile tale web sa para mai atragatoare in rezultatele cautarii.

Primul fragment este probabil cel mai atragator, deoarece foloseste marcajul schemelor produsului la potentialul sau maxim. Acesta stabileste incredere si atrage click-ul, avand cele mai multe recenzii si afisand pretul.
De asemenea, poti utiliza aceste atribute, cum ar fi preturile, numarul de recenzii, evaluari sau timpii de gatit pentru retete ca un alt nivel competitiv in SERP. Iti ofera mai mult spatiu pentru a atrage click-urile prin intermediul informatiilor care conteaza.
In timp ce fragmentele vizibile atractive pot duce la mai multe click-uri, fragmentele bogate nu sunt un factor de clasare.
Cum sa obtii Rich Snippets?
Rich Snippets sunt create pe baza datelor structurate care sunt disponibile pentru anumite continuturi. Datele sunt formatate si organizate intr-un mod care sa usureze Google sa le inteleaga si sa le utilizeze pentru SERP-uri si alte scopuri.
Deci, in loc ca, Google sa extraga informatii cheie din ceva de genul …

Poti vedea cum cel de-al doilea exemplu ar fi mai usor pentru citirea unei motor, precum Google.
Acum, cand ne referim la date structurate in SEO, ne referim, de obicei, la vocabularul schema.org folosit pentru a marca continutul. Atunci Google poate decide sa utilizeze aceasta marcare pentru a-ti imbogati rezultatele cautarii.
Cum poti implementa acest marcaj si la ce tipuri de continut il poti aplica?
Iata cum poti profita la maxim de fragmentele bogate in patru pasi simpli.
Verifica care Rich Snippets sunt potrivite pentru tine
In primul rand, fragmentele standard ale rezultatelor cautarii pot oferi deja o imagine de ansamblu destul de buna a continutului.
Procesul de a obtine fragmente bogate este bine documentat de Google. Acesta include tipurile de continut care sunt eligibile pentru imbunatatiri ale rezultatelor cautarii.
Lista celor mai frecvente cazuri de utilizare pentru marcarea fragmentelor bogate (Rich Snippets):
- marcarea „cum sa”;
- marcarea tipului de produs;
- recenzii de marcare;
- marcarea software-ului;
- marcarea intrebarilor frecvente.
Exista mai multe optiuni decat cele de mai sus, dar se aplica unor categorii de site-uri destul de specifice, cum ar fi retetele pe care le-ati vazut la inceput. Restul sunt:
- stiri, media si divertisment;
- carti;
- educatie;
- evenimente;
- datasets;
- continut legat de locuri de munca.
Daca oricare dintre categorii ti se pare relevanta, acceseaza documentele oficiale, verifica imbunatatirile si caracteristicile posibile pentru tipul tau de continut si decide daca acest lucru merita implementat.
Totodata, punerea in aplicare a fragmentelor bogate de tip FAQ este o tactica populara moderna SEO de a obtine mai multe cautari in paginile cu rezultate ale motorului de cautare (SERP). Chiar daca este listat la tipul de produs, acesta poate fi utilizat pe orice pagina care are o sectiune de intrebari frecvente.

Implementeaza datele structurate
Este usor sa creezi marcajul si sa il implementezi indiferent de modul in care este construit site-ul tau.
Incepem prin a-ti prezenta cea mai simpla metoda de implementare a codului in sectiunea <head> a site-ului tau web.
Vei vrea sa folosesti unul dintre numeroasele generatoare de marcare a schemelor pentru asta. L-am ales pe acesta si am selectat crearea marcajelor paginii FAQ:

Poti utiliza, de asemenea, Google Tag Manager pentru a implementa acest cod. Nu uita sa adaugi doar schema pentru continut vizibil pentru utilizatori si sa respecti ghidurile Google pentru tipul de schema selectat.
Dar daca folosesti un CMS in care implementarea codului personalizat este destul de grea?
Daca utilizezi WordPress, pluginurile te vor ajuta. Datele structurate sunt acceptate in pluginuri SEO multifunctionale, precum Yoast sau Rank Math, sau exista chiar si pluginuri facute doar pentru implementarea schemei.
Yoast este potrivit pentru elementele de baza, cum ar fi intrebarile frecvente, dar vei avea nevoie de un plugin mai specializat pentru o gama mai larga de tipuri de scheme. Dupa ce am trecut prin versiunile gratuite ale celor mai populare pluginuri, cel mai mult mi-a placut experienta utilizatorului si optiunile de marcare ale Rank Math.
Procesele de implementare depind de plugin si de tipul de schema, nu exista nicio scurtatura sau un ghid adecvat. Doar incearca sa parcurgi documentatia pluginului la alegere pentru a vedea cum functioneaza tipul de schema ales.
Valideaza marcajul
Utilizarea generatoarelor si a pluginurilor de marcare face deja ca procesul de implementare a marcajului sa fie mai greoi. Dar este o practica buna sa o derulezi prin instrumentul de testare a rezultatelor bogate Google. Acest lucru iti va spune imediat daca codul sau pagina este eligibila pentru rezultate bogate. Retine cuvantul „eligibil”, deoarece fragmentele bogate nu sunt garantate.

Monitorizeaza paginile marcate pentru performante si erori
Pentru aceasta etapa este nevoie de Google Search Console. Poti filtra rapoartele de performanta in functie de tipul de rezultate bogate:

Si vezi toate tipurile de marcaje eligibile detectate de Google pe site-ul tau:

Daca dai click pe o imbunatatire a fragmentelor bogate, te va duce la un raport care prezinta adrese URL valide, nevalide si care au avertizari.

Daca ai validat deja marcajul, atunci nu ar trebui sa intampini probleme. Marele lucru in acest sens este ca nu trebuie sa configurezi nimic. Acesta va aparea in Google Search Console dupa ce ai implementat marcajul de rezultate bogate si Google a preluat-o prin parcurgerea respectivelor pagini.
Concluzie
Obtinerea atentiei si click-urilor prin intermediul fragmentelor bogate (Rich Snippets) este excelent, dar trebuie sa retii ca datele structurate din spatele lor fac parte din ceva mult mai mare.
Google foloseste date structurate pentru a ajuta la crearea graficului de cunostinte. Acest lucru il ajuta pe Google sa furnizeze rezultate de cautare mai relevante si alimenteaza si alte tipuri de functii SERP, cum ar fi panourile de cunostinte.