Cuprins
Ce este SEO și cum funcționează?
În era digitală în care trăim, toată lumea vorbește despre SEO și de cât de important este să ai o prezență online puternică pentru a-ți promova afacerea. Dar ce este de fapt SEO și cum funcționează această tehnică de optimizare a motoarelor de căutare?
SEO este prescurtarea de la Search Engine Optimization. SEO este o metoda de promovare organica esentiala pentru afacerea ta. Aceasta tehnica este bazata pe un grup de reguli inspitare de algoritmul motoarelor de cautare si are ca scop optimizarea continutului site-ului tau sau magazinului tau online.
SEO te ajuta sa te clasezi in topul cautarilor in motoarele de cautare, atunci cand toate tehnicile au fost respectate cu strictete.
Cercetarile arata ca site-urile web din prima pagina a Google primesc aproape 95% din click-uri, iar studiile arata ca rezultatele care apar mai sus pe pagina primesc o rata de click (CTR) crescuta si mai mult trafic.
Rezultatele cautarii algoritmice („naturale”, „organice” sau „gratuite”) sunt cele care apar direct sub cele mai bune reclame platite pe click pe Google. Exista, de asemenea, alte inregistrari care pot aparea in rezultatele cautarii Google, precum listari pe harti, videoclipuri, imagini si multe altele. SEO poate include imbunatatirea vizibilitatii si in aceste seturi de rezultate.
Google (si Bing, care alimenteaza si rezultatele cautarii Yahoo) isi obtin rezultatele cautarii in mare parte pe baza relevantei si autoritatii paginilor pe care le-au inclus in indexul lor web, la o interogare a utilizatorilor pentru a oferi cel mai bun raspuns.
Google foloseste peste 200 de semnale pentru notarea rezultatelor cautarii lor, iar SEO cuprinde activitati tehnice si creative pentru a influenta si imbunatati unele dintre aceste semnale cunoscute. Prin urmare, SEO implica asigurarea faptului ca un site web este accesibil, foloseste cuvinte pe care oamenii le introduc in motoarele de cautare si ofera o experienta excelenta utilizatorului, cu un continut util si de inalta calitate.
Google foloseste un algoritm bazat pe hyperlink (cunoscut sub numele de „PageRank”) pentru a calcula popularitatea si autoritatea unei pagini, iar Google este astazi mult mai sofisticat, acesta fiind inca un semnal fundamental in clasament. Prin urmare, SEO poate include, de asemenea, activitati care sa contribuie la imbunatatirea numarului si a calitatii „link-urilor de intrare” catre un site web, de pe alte site-uri web.
Site-urile relevante si de renume care se leaga la un site web reprezinta un semnal puternic pentru Google ca ar putea fi de interes pentru utilizatorii sai si poate fi de incredere sa apara in rezultatele cautarii pentru interogari relevante.
Cum se face SEO?
SEO implica activitati tehnice si creative, care sunt adesea grupate in SEO On Page si SEO Off Page. Aceasta terminologie este destul de datata, dar este util sa intelegem, deoarece divizeaza practicile care pot fi efectuate pe un site web si departe de un site web.
Aceste activitati necesita expertiza, adesea de la mai multe persoane, deoarece abilitatile necesare pentru realizarea lor la un nivel inalt, sunt destul de diferite – dar pot fi de asemenea invatate. Cealalta optiune este sa angajezi o agentie SEO profesionala sau un consultant SEO pentru a te ajuta in domeniile necesare.
Ce este SEO On Page?
SEO On Page se refera la activitatile de pe un site web pentru a imbunatati vizibilitatea organica. Acest lucru inseamna in mare parte optimizarea unui site web si a continutului pentru a imbunatati accesibilitatea, relevanta si experienta utilizatorilor.
Unele dintre activitatile tipice includ:
- cercetarea de cuvinte cheie – analiza tipurilor de cuvinte, ce sunt frecvent utilizate de clientii potentiali pentru a gasi servicii sau produse ale unei marci;
- audit tehnic – asigurarea ca site-ul web poate fi accesat cu crawlere si indexat, este corect orientat geo si nu are erori sau bariere din experienta utilizatorului;
- optimizarea on page – imbunatatirea structurii site-ului web, navigarea interna, alinierea la pagina si relevanta continutului pentru a ajuta la prioritizarea domeniilor cheie si vizarea frazelor relevante de cautare;
- experienta utilizatorului – asigurarea continutului arata expertiza, autoritate si incredere, este simplu de utilizat, rapid si, in final, ofera cea mai buna experienta posibila utilizatorilor impotriva concurentei.
Cu toate acestea, lista de mai sus are in vedere doar un numar mic de activitati implicate in site-ul SEO ca imagine de ansamblu.
Ce este SEO Off Page?
SEO Off Page se refera la activitatile desfasurate in afara unui site web pentru a imbunatati vizibilitatea organica. Aceasta este adesea denumita „link building”, care are drept scop cresterea numarului de link-uri de renume de pe alte site-uri web, deoarece motoarele de cautare le folosesc ca punctaj si ca vot de incredere.
Link-urile de pe site-uri si pagini cu mai multa incredere, popularitate si relevanta vor transmite mai multa valoare catre un alt site web, decat un site necunoscut, sarac, care nu este de incredere de catre motoarele de cautare. Deci calitatea unei legaturi este cel mai important semnal.
Unele dintre activitatile tipice includ:
- continut („marketing”) – crearea de continut uimitor va ajuta la atragerea de link-uri. Aceasta poate include o modalitate de ghidare, o poveste, o vizualizare, stiri sau cercetare cu date convingatoare.
- digital PR – PR ofera motive pentru care alte site-uri web sa poata discuta si sa faca link catre un site web. Acesta ar putea fi flux de stiri interne, scriere pentru publicatii externe, cercetari sau studii originale, interviuri cu experti, citate, plasare de produse si multe altele.
- mobilizare si promovare – aceasta implica comunicarea cu jurnalistii cheie, bloggerii, influencerii sau webmasterii cu privire la o marca, resursa, continut sau PR pentru a obtine acoperire si in final pentru a castiga link-uri catre un site web.
O metoda prin care poti sa aflii daca un link este valoros este sa iei in considerare calitatea traficului de trimiteri (vizitatorii care ar putea da click pe link pentru a vizita site-ul tau). Daca site-ul nu va trimite nici un vizitator sau publicul nu are legatura completa si nu are relevanta, atunci nu ar putea fi cu adevarat o legatura care merita urmarita.
Concluzionand, SEO este practica de optimizare a site-urilor web pentru a le ajuta sa ajunga la o pozitie cat mai inalta in rezultatele cautarii Google sau in alt motor de cautare. Te sfatuim sa nu folosesti trucuri black hat SEO pentru a-ti creste pozitia in Google, deoarece, in cele din urma, aceasta va avea consecinte negative pentru clasamentul tau.