SEO Off Page se refera la activitatile din afara site-ului. Aceasta tehnica, cunoscuta si sub numele de link building, se bazeaza pe o strategie de promovare a site-ului, avand ca scop pozitionarea site-ului in topul cautarilor.
SEO Off Page este o metoda esentiala de optimizare, fiind o modalitate de a demonstra calitatea continutului tau si autoritatea site-ului tau fata de competitorii tai. Pentru ca link-urile noastre sa fie preluate si mentionate de alte surse online, continutul pe care il oferim trebuie sa fie relevant, original si calitativ. De aceea, este important ca atunci cand gandim o strategie de obtinere de backlink-uri sa avem clar in minte scopul, audienta catre care ne adresam si rezultatele pe care vrem sa le obtinem.
Un numar cat mai mare de backlink-uri este vazut de catre motoarele de cautare precum voturi de incredere. Cu cat numarul link-urilor este mai mare, cu atat pozitionarea in topul cautarilor este mai buna.
De ce este important SEO Off Page?
Motoarele de cautare incearca de mult timp sa gaseasca o modalitate de a intoarce cele mai bune rezultate cautatorului. Pentru a realiza acest lucru, ei iau in considerare factorii SEO On Page, unii alti factori de calitate si in final, SEO Off Page.
SEO Off Page le ofera o indicatie foarte buna despre modul in care lumea (alte site-uri web si utilizatori) percep site-ul web. Un site web de inalta calitate si util are mai multe sanse sa aiba referinte (backlinks) de pe alte site-uri web. Este mai probabil sa ai mentiuni de marca pe retelele de socializare si este mai probabil sa fie marcat si impartasit intre comunitatile de utilizatori similari.
Care sunt avantajele SEO Off Page pentru proprietarii de site-uri web?
O strategie de succes off page SEO va genera urmatoarele beneficii pentru proprietarii de site-uri web:
- cresterea clasamentului – site-ul web va fi mai mare in SERP-uri si asta inseamna, de asemenea, mai mult trafic;
- cresterea PageRank – rangul paginii este un numar intre 0 si 10, ceea ce indica importanta unui site web in ochii Google.
Este sistemul inventat de Larry Page si Sergey Brin (fondatorii Google) si unul dintre motivele pentru care Google a avut atat de mult succes in a arata cele mai relevante rezultate pentru cautator.
Clasarea paginilor astazi este doar unul dintre cei 250 de factori de clasificare pe care Google ii foloseste pentru clasarea site-urilor.
- expunere mai mare – clasamentele mai mari inseamna, de asemenea, o expunere mai mare, deoarece atunci cand un site se situeaza pe pozitiile de top: primeste mai multe legaturi, mai multe vizite si mai multe mentiuni de social media. Este ca o secventa fara sfarsit de evenimente in care un lucru duce la altul, apoi la altul etc.
- stabilirea increderii – pe langa cele de mai sus, Google a introdus recent conceptul de expertiza, autoritate si incredere (E-A-T), care joaca un rol important in clasament si este direct legat de SEO in afara site-ului.
In termeni simpli, Google doreste sa clasifice site-urile web care demonstreaza expertiza si autoritate pe un subiect si una dintre modalitatile de a se asigura ca site-urile culese de algoritmi pot fi de incredere, este prin numarul de legaturi primite.
Tehnici SEO Off Page
Pentru a ne asigura ca numarul link-urilor obtinute este unul pozitiv, trebuie sa luam in considerare continutul pe care il oferim si relevanta acestuia. De aceea, trebuie sa ne concentram atentia pe doua aspecte esentiale:
- content marketing – scopul content marketing-ului este acela de a-ti oferi suportul necesar pentru ca tu sa creezi continut calitativ si relevant pentru audienta ta;
- Social Media – retelele de socializare precum Facebook, Pinterest sau Instagram sunt surse benefice de interactiuni cu site-ul tau. Prin intermediul acestor platforme, posibilii tai clienti au ocazia de a-ti cunoaste afacerea si de a beneficia de un proces de cumparare usor.
Construirea unor relatii cu alte site-uri este un principiu de baza al SEO Off Page. Motoarele de cautare considera aceste backlink-uri un semnal al continutului de calitate, de aceea site-urile care au multe backlink-uri de obicei au un rank mult mai mare fata de alte site-uri care au mai putine backlink-uri.
Exista trei mari tipuri de link-uri in functie de modul in care au fost obtinute: link-uri naturale, link-uri obtinute manual si link-uri auto-create.
- link-urile naturale, cunoscute si sub denumirea de link-uri editoriale. Aceste link-uri sunt preluate de catre alte site-uri, fara implicarea sub niciun fel a proprietarului site-ului. Tot ce trebuie sa faci este sa produci continut de calitate, original, care ofera informatii proaspete.
- link-urile obtinute manual se obtin in urma unei activitati deliberate de SEO. Astfel echipa de SEO sau proprietarul site-ului contacteaza influenceri, bloggeri sau alti proprietari de site-uri.
- link-urile auto-create pot avea un impact negativ atunci cand sunt folosite in mod agresiv. Aceste link-uri, de obicei, le vezi in sectiunea de comentarii, in forumuri, in comunicate de presa etc.
Atat SEO Off Page, cat si SEO On Page ajuta la plasarea site-ului in topul cautarilor din motoarele de cautare. O strategie de succes trebuie sa includa ambele tipuri de optimizari pentru a asigura rezultatele dorite.
Daca ai intrebari despre optimizarea SEO a site-ului tau de prezentare sau a magazinului tau online, echipa noastra de profesionisti SEO iti sta la dispozitie.